Tournus
15 oktober 2025 - Champvert, Frankrijk
Rustig de dag begonnen, Huub heeft nog gisteravond gewerkt en zijn wekker staat om 9.00. Hij wil graag gedag zeggen, zijn vorige gasten zijn vroeg vertrokken en in zijn huis geweest dat vond hij niet zo leuk. Kan ik begrijpen. Nog even gekletst en toen hartelijk bedankt voor de gastvrijheid op zijn hoeve.
De motor word gestart van Ons Kampertje en de eerste stop is de pomp. We gooien Ons Kampertje vol met diesel en vertroetelen hem nog extra door licht in de banden te pompen en dan naar Tournus. Ik had gezien dat daar een Abdij is en die wil ik bezoeken. Het blijft elke keer een uitdaging om Ons Kampertje kwijt te raken maar gelukkig is de Lidl op loop afstand.
Abdij Saint-Philibertus is een Romaanse kerk en gebouwd 11-11 eeuw. De Abdij kan gezien worden als een van de oudste Klooster- centra van Frankrijk. Startpunt is een zeer simpel oratorium opgetrokken boven het graf van de martelaar Sint Valérien. Nadien vinden monniken onderdak sinds 875. Genoeg over de abdij trouwens de abdij heeft een zeer mooie crypte. Van het toeristinfo krijgen we uitleg over de wandeling door het oude centrum en een kaart. Helaas zat er voor ons geen logica in konden geen een straatnaam vinden die op de kaart stond dus hebben we wat door het leuke stadje geslenterd Er was veel rose, rose taken in plantenbakken hier en daar rose ijzeren bh’s. De dame in het toetistinfo had een 🎀 van borstkaker op haar shirt, misschien was er wat georganiseerd. Terug naar Ons Kampertje en we tuffen verder.
Het lang word glooiender, het is niet meer van die extreme klims is ook wel weer lekker. We tuffen of eerder schommelen door schattige dorpjes met helaas veel leegstand. Niet alleen huizen, we zijn al heel wat benzinepompen tegen gekomen waar de pompen zijn verwijderd maar de rest staat er gewoon nog. Voor € 80.000 ben je spekkoper hier, groot oud huis leuk stukje grond alleen moet je wel handig zijn. Onderweg komen we een dump plek tegen dus grijs water en cassette legen, water hebben we bij Huub gehaald. Zo komen we op ons slaapplek, weer een mooie gratis plek met water, stroom als je dat wilt en je kan grijs water en de cassette legen met dank aan de gemeente, klein minpuntje je moet speciale munten kopen voor water en stroom op het gemeentehuis ruim 2km verder en het gemeentehuis is niet open. Gelukkig zijn wij met alles voorzien.
Heerijk gegeten aardappelpuree met gehaktbal uit blik en de Duitse zuurkool.
Weetje dat Gerard bijna altijd iets vergeet. Ik heb alles na gelopen zit het vast of op slot. Dan is hij toch nog even snel ergens in geweest en onder het rijden vlieg er iets open, dan kan ik weer uit de riemen om de boel op slot de zetten.
oja ik wilde ook nog even iets kwijt over hoe gastvrij mensen kunnen zijn in hun land vandaag precies het tegenovergestelde mee gemaakt bij aankomst zag ik de buurman die net water had getankt en ik wilde hem even wat vragen maar dat was niet mogelijk in het engels alleen Frans
hij vond dat ik de taal volledig moest spreken als je naar een ander land ging dus ik zeg in mijn Engels dat hij dan waarschijnlijk nooit in een een ander land is geweest natuurlijk in mijn beste engels dat als ik zei i understand hij dit weer direct vertaalde naar het frans al met al kreeg ik ook nog even een stencil van hem met daarop wat bruikbare zinnen in het alleraardigste frans
Tot slot wees ik hem op zijn nummer bord want hij kwam uit Zwitserland zag ik toen ging hij mij vertellen dat er in Zwiterland ook frans werd gesproken en ik denk ook duits maar ook zwitsers en zeker ook engels wel bijzonder dat iemand uit een neutraal land zi h zo opsteld ik beloofde de beste man dat ik elke avond voor het slapen gaan een woordje farans zo leren maar voor nu
bon jour

Auf Wiedersehen...bye..bye!! Ha..ha..😁🤣