Tsjechië

16 september 2026 - Mosty u Jablunkova, Tsjechië

16 september

Sinds gisteren was het even terug in de tijd en liep ik weer met een wc-rol 🧻 over de camping 😂. Het was een warrige ochtend, Gerard die tegen mij zegt ik ga douchen 🚿 en ik die doen roept gaat niet je kan alleen douchen 🚿 tussen 18.00 en 22.00. Hij vind het onzin en met zijn spullen mee, maar het staat toch echt op de douchedeur. Ik kan er ook niks aan doen dat ze hier van die rare regels hebben. Het wil vanochtend niet zo, we zijn traag en Ben Is al Klaar om 9.30 ik zie hem rondjes fietsen en dat werkt echt op mijn zenuwen ben dan ook niet echt vriendelijk tegen Gerard. Het is klaar voor mij en zeg tegen zus en Ben ga maar, doe de wandeling maar zonder en ik weet niet of wij er nog zijn als jullie terug komen. Na wat gekibbel besluiten we om door te gaan. Het was gezellig de afgelopen weken maar het is nu tijd om samen dingen te doen. Fietsen gaan weer op het rek, alles vast en op slot, Gerard meld ons af en zoek een plek voor de nacht.

Bel met pa, hoe het gaat en hoe hij er onder is nu hij in de noodopvang zit. Hij heeft er vrede mee was ook hoog nodig, gelukkig heeft pa minder pijn. Nu hopen dat pa er weer een beetje zin inkrijgt nu hij meer mensen ziet en goed gemonitord word. Als ik hoop hang hoor ik de Beegees met Staying Alive voor pa denk ik.

Ons Kampertje tuft over de Slowaakse B wegen, de zinken daken schitteren je te gemoed met dat felle zonnetje ☀️ erop. Het Orava stuwmeer komt inzicht, dit stuwmeer licht 33m hoger dan de rivier. Ook is dit stuwmeer is het grootste van het land en vormt samen met Vadná elektráreñ Orava een belangrijk complex voor waterbeheer en energie. Het meer is 3500 hec. het diepste punt 38m en is gebouwd tussen 1941-1953. Bijzonderheid: het dorp Slanica verdween onder water de heuveltop bleef bovenwater (Slanicky ostrot Eiland van de kunst)met de historische kerk. Dit stuwmeer reguleert de seizoensgebonden waterstromen en helpt overstromingen in de rivieren Orava en Váh te voorkomen. We genieten van de prachtige uitzichten en bossen als we slingert door Slowakije tuffen.

In de plaats Námestovo vinden we een Lidl, de yoghurt is op natuurlijk nemen we een paar lekkere broodjes mee. We tuffen weer verder komen door een tunnel van 600m valt mee, zie dat de diesel hier onder de €2.00 is. De Euro ook wel weer fijn ben je van dat omrekenen af. Even later tuffen we zo Tsjechië in ook hier niemand bij de grens. Nu is het nog een klein stukje naar de supplementen die onze Navi Dame zonder problemen weet te vinden.,

Velká Sance Mosty u Jablunkova is een unieke historische verdedigingswerken in Centraal-Europa. De eerste provisorische bouw was rond 1550 om zich te beschermen tegen de Turken en Tarzenen. De stervorm kwam is 1663. Dit verdedigingswerk heeft heel wat oorlogen mee gemaakt en die ga ik niet opschrijven. Nu is  dit verdedigingswerk een Tsjechië’s cultureel erfgoed. We maken er een wandeling omheen, het ligt strategies heel goed je kan de weide omtrek zien.

Het is warm genoeg dus wil Gerard de buitendouche 🚿 uitproberen, hij zet de boiler aan in de opwarmtijd doen wij de wandeling rond Velká Sance. Bij terugkomst blijkt dat Gerard de knop niet goed heeft gedraaid en het water nog koud is, nog even geduld nog. Er is geen foto van want ik moest de kraan bedienen.

We zijn vandaag van Polen naar Slowakije en naar Tsjechië gereden klinkt heel ver is maar 125km.

IMG_9751IMG_9775IMG_9753DD8C7A57-7C35-4E73-BEF0-4E4CFE0F45D2-68990-0000096F859BFB63IMG_9761IMG_2808IMG_2810IMG_9774